Skip to Content Skip to Search Go to Top Navigation Go to Side Menu


Trespassing workshop op St Joost Academie voor Beeldende Kunst


Monday, January 25, 2010

Welk idee wordt nog binnen gelaten in de hersencellen van de consument? Hierover gaat de workshop ‘Trespassing’ die ik (Jeroen Tebbe) morgen geef aan de St. Joost Kunstacademie.Movie All Is Lost (2013)

Hoe kom je nog in breinpositie? Van de 200 miljard emails die dagelijks gestuurd worden is 90% spam. Traditionele media nemen over de gehele breedte af met 15% per jaar. Terwijl MySpace, YouTube en Facebook elke maand 250 miljoen unieke bezoekers trekken. (Zie ook deze video van de Economist over social media versus traditionele media.)

De media clutter bestaat uit duizenden marketing boodschappen per dag. En de consument haakt af. Nu zal je eerst, en meer dan ooit, door de marketingclutter moeten breken. Zodat je gezien wordt door de ontvanger. Hoe kom je binnen?

Ik onderscheid hierbij vier manieren.

1. Binnen zonder kloppen. De traditionele zender gestuurde uitingen. Advertising lijkt hierbij steeds vaker op spam. Het advertentie budget verhogen lijkt de enige strategie om nog bereik te realiseren.

2. Op verzoek. Dit zijn alle uitingen die appeleren aan persoonlijke interesses. De consument selecteert vooral op de zender. Vertrouwen, kennis en sympathie zijn hierbij essentieel. Vrienden (mond op mond) en social media zijn hierbij leidend.

3. Het idee. Een goed reclame idee was de klassiek manier om de attentie waarde (en de ROI van de reclameinvestering) te verhogen. Traditioneel moest het idee aan drie criteria voldoen: relevantie, orginaliteit en sympathie.

Het traditionele idee is geërodeerd door de marketing clutter en de opkomst van nieuwe media. Denk hierbij aan de leuke 30 seconden commercials die niet meer het verschil maken.

4. Trespassing idee. Dit idee voldoet aan alle voorwaarden voor een goed reclame idee (zie 3). Het stuurt relatief zwaarder op emotie, en op het leggen van nieuwe (onbewuste) associaties. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van meerdere disciplines en invalshoeken. Het Trespassing idee leent zich hierdoor beter om het te delen m.n. via (social media, events en als content in de traditionele media ). De ontvanger wordt uitgenodigd om ook zender te zijn. De boodschap die deze persoonlijke zender stuurt, dringt makkelijker door de clutter bij zijn peers. Het is echt persoonlijk. In die zin ontwikkelt ‘social media’ meer naar ‘personal media’. Om die transitie te kunnen maken moet een idee, meer dan ooit, authentiek en integer zijn.

Zo, nu lijkt dat wat theoretisch voor Bettieakkumaoj. We hebben ook wat klassieke voorbeelden bij om deze manier van ‘Trespassing denken’ te demonstreren. Hier onze ‘must see’ tips.

De 140 miljoen keer bekeken video van Suzan Boyle. Ze stapt op het podium als een ‘binnen zonder kloppen’ idee. En na haar optreden is het een Trespassing idee dat iedereen wil delen. Let vooral op de kentering in de emoties van de juryleden. Boyle is inmiddels miljonair.

One frame of fame crowdsourcing in de C-Mon en Kypski viral. Elke fan kan meedoen in de clip. Een waanzinnig combinatie van techniek en social media. Dit artikel van Marketingfact.nl geeft nog een aantal excellente voorbeelden vanuit de muziek industrie.

Lees de over Jongeren trends 2010 op Frankwatching en zie de diversiteit aan ‘trespassing’ ideeën.

Het condoleanceregister kreeg een volledig nieuwe betekenis met Michael Jackson’s Eternal Moonwalk.

En hij blijft hét schoolvoorbeeld van het nieuwe denken deze moeder-aller-streetmobs ‘Freezing Central Station New York‘.

Nb. De presentatie geef ik in het kader van de deelname aan de Spinwards van de St Joost Academie in samenwerking met G-O-D (Gé Smit).

Comments are closed.